Apneu masker vergoeding (2021)
Heb jij tijdens het slapen moeite met ademhalen en ben je gediagnosticeerd door een longarts als slaapapneupatiënt? Dan kan een apneu masker helpen om de luchtwegen tijdens de slaap te ondersteunen. Nou is je vraag waarschijnlijk of je een apneu apparaat vergoeding ontvangt vanuit de zorgverzekering? Daar gaan wij jou op deze pagina meer over vertellen.
Daarnaast gaan wij jou precies vertellen wat het obstructieve slaap apneu syndroom (OSAS) is en op welke manieren je dit kunt behandelen. Ook bespreken we daarbij de eventuele slaaponderzoek vergoedingen en wanneer je hier recht op hebt.
Wat is OSAS en wat zijn de gevolgen?
Het obstructieve slaap apneu syndroom, ook wel OSAS genoemd, houdt in dat het snurken tijdens je slaap zo ver kan gaan dat je moeite krijgt met ademhalen. Bij snurken gaan de zachte weefsels in de keelholte (huig, tong spier en zachte gehemelte) vibreren.
Bij slaap apneu wordt dit zo heftig dat de ademhaling weg kan vallen. Dit kan een aantal seconde en soms zelfs een minuut lang duren. Wanneer dit 5 keer per uur gebeurd is er sprake van slaap apneu. Daarnaast kunnen daar ook enkele gevolgen aan vast zitten, maar deze zijn erg uiteenlopend:
- Vergeetachtigheid;
- Chronische vermoeidheid;
- Lage irritatiegrens (kort lontje);
- Hoofdpijn in de ochtend;
- Hoog cholesterol;
- Gebrek aan energie;
- Verhoogde kans op obesitas, hartklachten, hersenbloedingen en diabetes;
- De relatie zou er onder kunnen gaan lijden, omdat het dagelijks functioneren achteruit kan gaan;
- Spierpijn.
Dit zijn een aantal gevolgen die slaap apneu met zich mee kan brengen. Ben je door een longarts, neuroloog of KNO-arts gediagnosticeerd met OSAS? Dan kan het zijn dat je voor sommige behandelingen een vergoeding ontvangt.
Behandelingen tegen slaapapneu
Voor mensen die in het dagelijks leven erg veel last hebben van het feit dat zij slaap apneu hebben zijn er een aantal behandelingen mogelijk. Hieronder hebben wij de meest voorkomende behandelingen alvast voor jou op een rijtje gezet:
- Medische behandeling: In sommige gevallen gaat de neusholte tijdens de slaap dichtzitten door een allergie of poliep. Deze poliepen kunnen worden verwijderd tijdens een operatie. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een operatie aan het neustussenschot.
- Snurkbeugel: Met een snurkbeugel (MRA) wordt de onderkaak tijdens de slaap naar voren gezet, waardoor de tong beter op zijn plek ligt. Hierdoor is de kans kleiner dat de tong in de keelholte zakt. Om te kijken of dit de juiste oplossing is kun je een slaaponderzoek doen in een medisch slaapcentrum.
- CPAP (apneu masker): In de ergste gevallen van slaapapneu wordt er meestal verwezen naar een apneu masker. Deze helpt je bij het ademhalen tijdens de slaap en voorkomt dat de luchtweg dichtklapt. Bij veel verzekeraars ontvang je een apneu masker vergoeding vanuit de basisverzekering.
Dit zijn een aantal behandelingen die je kunnen helpen als je last hebt van slaapapneu. Verder op deze pagina zie je alle vergoedingen per verzekeraar op een rijtje staan. Zo hoef je zelf niet meer te zoeken naar de beste zorgverzekering voor jouw persoonlijke situatie.
Slaapapneu vergoedingen
Om in aanmerking te komen voor een apneu masker vergoeding of apneu apparaat vergoeding is het van belang dat er OSAS is gediagnosticeerd door een neuroloog, long- of KNO-arts.
Bij veel verzekeraars ontvang je een 100% apneu masker vergoeding die ervoor zorgt dat je een CPAP kunt aanschaffen. Wel dien je dan rekening te houden met het wettelijk verplichte eigen risico van €385,-. Daarnaast werken verschillende verzekeraars ook met verschillende leveranciers. Het is daarom erg verstandig om van te voren verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.
Om het jou makkelijk te maken hebben wij hieronder alle verzekeraars onder elkaar gezet die een apneu masker vergoeding aanbieden. Bovendien zie je gelijk wat de kosten zijn van de zorgverzekering. Hierdoor wordt het kiezen van een zorgverzekering erg eenvoudig.
Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.
Inhoudsopgave
Direct besparen op je zorgverzekering?
Alternatieve vergoedingen
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 17/11/2020