Palliatieve zorg informatiegids
Inhoudsopgave
Wanneer iemand in de laatste levensfase is kan iemand palliatieve zorg krijgen. In dit artikel lees je meer over wat het is en wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is het handig om te weten of je met deze behandeling rekening moet houden tijdens zorgpolis vergelijken.
Wat is palliatieve zorg?
Misschien vraag je je af wat is palliatieve zorg nu eigenlijk. De definitie palliatieve zorg is de zorg gericht op palliatie, dat wil zeggen verzachting of verlichting van de pijn, maar ook het verhogen van de levenskwaliteit in de laatste fase. Dit wordt gedaan door met een toegewijd en professioneel team de palliatieve zorg te verlenen.
Deze zorg wordt vaak door mantelzorgers uitgevoerd in combinatie met professionele zorgverleners. Het verhogen van de levenskwaliteit wordt bewerkstelligt door vooral comfort te bieden waar nodig, denk aan bepaalde medicijnen maar ook een goede massage kan veel impact hebben op de patiënt.
In principe bestaat palliatieve zorg uit drie dimensies:
- De eerste dimensie is het lichaam en dit heeft voornamelijk invloed op “pijn in en om het lichaam” en hoe je dit het beste kunt bestrijden en verlichten.
- De tweede dimensie is gericht op het psychologische vlak, eigenlijk alles wat met denken en emotioneel begrijpen te maken heeft. Een patiënt kan zich afvragen waarom nou specifiek hij/zij dit “moet ondergaan” en goede psychologische zorg maakt palliatieve zorg draagbaar voor beide partijen.
- De derde dimensie gaat over levensvragen, oftewel de existentiële dimensie. Een patiënt kan benieuwd zijn naar leven na de dood. Of vragen hebben over zaken als vergiffenis. Deze zorg kan door professionals in het kerkwezen worden aangeboden. Oftewel zoals je hebt kunnen lezen, palliatieve zorg is bedoeld om iemand zijn of haar leven met een ongeneselijke ziekte dragelijk te maken.
Palliatieve zorg betekenis
Wat is nu eigenlijk de palliatieve zorg betekenis? Van oorsprong is het een Latijns woord, het komt van het woord: “pallium” en is een mantel in het Latijns. Iemand die verzorging nodig heeft, heeft namelijk behoefte aan een mantel om zich heen.
De oorsprong van deze palliatieve zorg betekenis komt omdat Sint Maarten zijn mantel deelde met een naakte bedelaar. Zodoende hebben wij als maatschappij deze associatie aan dit begrip meegegeven.
Palliatieve zorg thuis
Elk begin heeft een einde en ook het leven is op een gegeven ook echt eindig. Alle betrokken hebben naar eer en geweten hun best gedaan om het leven zo dragelijk mogelijk te maken. Na verloop van tijd komt de dag en gelukkig kan ook deze dag op een gedenkwaardige manier verlopen.
Wanneer je voor deze manier kiest, dan kan de huisarts en thuiszorg het een en ander dragelijk maken. Het kan zijn dat de cliënt de palliatieve zorg thuis wil krijgen. Hij of zij kan als wens hebben om in een vertrouwde omgeving de laatste dagen wil doorbrengen. Gelukkig kan dit ook.
Binnen dit raamwerk zijn het dan vooral de familieleden en 1e lijn contactpersonen die voor de cliënt zorgen. Het kan zijn dat het de familieleden soms teveel wordt. Deze mantelzorg kan namelijk ook ten koste gaan van je nachtrust en verdere invulling van je leven. Om de lasten te verlichten en om lichamelijke druk te verminderen zijn er een aantal oplossingen bedacht, denk dan aan:
- Een lift om iemand mee op te kunnen tillen, zodat je iemand makkelijk kunt verzorgen en te eten kunt geven. Ook maakt dit het mogelijk om ervoor te zorgen dat de cliënt rechtop kan zitten.
- Alarmsystemen: Dit kan zijn een ingebouwd systeem in het huis, maar ook een “pieper” en deze kan de cliënt dan indrukken in het geval van nood of indien er wat nodig is.
Richtlijn palliatieve zorg
Er is een richtlijn palliatieve zorg bedacht met als doel om de palliatieve zorg te professionaliseren en bij de tijd te houden. In deze richtlijn vindt de zorgverlener hoe hij of zij moet handelen bij de verschillende ongeneselijke ziektes die palliatieve zorg vereist.
Er zijn twee versies waarin de richtlijnen palliatieve zorg worden uitgelegd, eentje voor professionals en eentje voor de patiënt/cliënt. Ben je benieuwd naar de verschillende richtlijnen, maar ook naar wat de verschillende zorgverzekeraars aanbieden aangaande de palliatieve zorg? Vergelijk in onze vergelijker wat de verschillende aanbieders qua palliatieve zorg dekken en vergoeden.
Wat is het verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg?
Wanneer je naar de twee begrippen kijkt, kom je tot de conclusie dat er veel overlap is tussen palliatieve zorg en terminale zorg, want het heeft beide te maken met zorg tijdens ziekte. Toch zitten er een wereld van verschil in de twee begrippen. In het woord “terminale zorg” zit het woord “term” en dit betekent tijd.
Terminale zorg is zorg die je ontvangt wanneer je een levensverwachting hebt van drie maanden of minder. Het doel is om de symptomen als pijn, jeuk of benauwdheid te behandelen. Ook worden geestelijke klachten aangepakt, het is logisch dat je deze periode angstig aanvliegt.
Niemand houdt van de “dood” en al helemaal niet wanneer die naderende is. Palliatieve zorg daarentegen is bedoeld om de symptomen van een ongeneeslijke te behandelen en daarbij een betere kwaliteit van leven te bieden. De cliënt zwaait hierin de scepter, dus in het kort zijn dit de kenmerken
- Palliatieve zorg: Het doel is om de laatste periode van een ongeneselijke op een zo gemakkelijke en comfortabele manier in te leveren. Dit kan zijn van drie maanden tot een aantal jaar, het is dus niet definitief bepaald.
- Terminale zorg: Speciale zorg wanneer je naar verwachting nog maar drie maanden of minder te leven hebt. De symptomen worden behandeld en het doel is om uiteindelijk waardig aan je einde te komen.
De juiste palliatieve zorg krijgen is heel belangrijk in de laatste fase van het leven. Daarom is het goed om je te oriënteren welke mogelijkheden er zijn. Je kunt in onze vergelijker op deze pagina de verschillende aanbieders langs elkaar leggen. Zo weet je zeker dat je de juiste zorg krijgt.
Direct kosten besparen?
In 2021 gaan de maandelijkse zorgpremies wederom stijgen, enig voordeel is dat grote besparingen gemaakt kunnen worden. Vergelijk nu direct het totale aanbod voor een dekking die aansluit bij jouw persoonlijke zorgeisen en vertrek met de scherpste prijs!
Helga – Zorgverzekering Expert
Gerelateerde informatie
Direct besparen op je zorgverzekering?
Wie zijn wij?
Navigatie
Volg ons
Laatst geupdatet op 05/10/2020