Selecteer een pagina
Home » Zorgverzekering » Vergoedingen » Orthopedische schoenen

Vergoeding orthopedische schoenen

Heb je last van je voeten door bijvoorbeeld reuma, diabetes, of bepaalde afwijkingen? Dan kunnen orthopedische schoenen een oplossing bieden. Nu vraag jij jezelf waarschijnlijk af of je een orthopedische schoenen vergoeding ontvangt vanuit de zorgverzekering. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen, maar de vergoeding verschilt per verzekeraar.

vergoeding orthopedische schoenen

Een orthopedische schoen wordt namelijk op maat gemaakt en helpt mensen met afwijkingen om weer zonder- of met minder klachten te kunnen lopen. Het is namelijk erg vervelend als je pijn hebt bij iedere stap die je zet en in dat geval kunnen aangepaste schoenen een oplossing bieden.

Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over de aangepaste schoenen vergoeding vanuit de basisverzekering, aanvullende verzekering en het eigen risico/eigen bijdrage.

Bij welke klachten heb je recht op een vergoeding orthopedische schoenen?

Er zijn diverse, uiteenlopende klachten waarbij orthopedische schoenen een oplossing kunnen bieden. Sommige van deze aandoening en klachten kunnen voor een huisarts of specialist aanleiding zijn om je naar een podotherapeut (podoloog) te sturen om te controleren wat kan helpen.

Hierbij gaat het om de volgende, veelvoorkomende klachten en aandoeningen:

  • Voorvoet klachten;
  • Afwijking(en) aan de stand van de voet;
  • Lengteverschil in de benen;
  • Afwijkingen aan de vorm van de voet;
  • Een reumatische voet;
  • Een diabetische voet.

Dit zijn een aantal veelvoorkomende klachten en afwijkingen die aanleiding geven om je door te verwijzen naar een podoloog. Zij gaan dan samen met jou kijken naar een passende oplossing om klachten te verhelpen.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Vanuit de basisverzekering worden orthopedische schoenen voor het grootste deel vergoed. Daarnaast geldt er wel een eigen bijdrage en eigen risico waar je rekening mee dient te houden.

Voor personen onder de 16 jaar geldt er een eigen bijdrage van €63,50 en voor personen boven de 16 jaar een eigen bijdrage van €127,-. Bovendien wordt er iedere 18 maanden een nieuw paar vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Voor kinderen onder de 16 jaar is dat een periode van 9 maanden.

De podoloog bepaalt dan of je daadwerkelijk een nieuw paar nodig hebt. Heb je minder erge klachten, maar moeten jouw normale schoenen worden aangepast? Dan ontvang je een semi orthopedische schoenen vergoeding. Dit is een vergoeding voor het aanpassen van jouw normale schoenen, zoals het plaatsen van een op maat gemaakt steunzool.

Vergoeding vanuit een aanvullende verzekering

Wil je de eigen bijdrage vanuit de basisverzekering liever niet betalen? Dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten voor orthopedische schoenen. Hiermee wordt de eigen bijdrage namelijk gedekt door de verzekeraar.

Wel is het verstandig om van te voren te berekenen of dit voordeliger is. Controleer daarom eerst de kosten van de schoenen en de premie van de aanvullende verzekering. Vergelijk deze vervolgens met de kosten van het eigen risico en de eigen bijdrage van de basis zorgverzekering. Hierdoor weet je namelijk precies wat het voordeligste is voor jou.

Het eigen risico

Omdat de vergoeding voor orthopedische schoenen wordt gedekt vanuit de basis zorgverzekering geldt er een eigen risico.

Hierdoor is het zo dat je het eerste deel van de kosten voor de schoenen zelf moet betalen met het eigen risico, mits deze nog niet volgemaakt is. Houdt hier dus ten alle tijden rekening mee.

Vergoedingen van orthopedische schoenen per verzekeraar

De vergoeding voor orthopedische schoenen ontvang je vanuit de basis zorgverzekering. Deze vergoeding is daarom bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde.

Daarnaast is het wel mogelijk om te kiezen voor een aanvullende module, waardoor je minder eigen risico betaald en geen eigen bijdrage hebt. Hiervoor is het verstandig om te kijken wat de kosten zijn van een aanvullende verzekering om erachter te komen of dit daadwerkelijk voordeliger is.

Hieronder hebben wij alvast een overzicht gemaakt van de kosten per verzekeraar. Hierdoor is het makkelijk om een passende zorgverzekeraar te vinden en zie je ook direct wat de kosten zijn. Zo bespaar je ook nog eens op de zorgverzekering en ben je goed verzekerd.

Aevitae

TABEL

Anderzorg

Deze zorgverzekeraar biedt vanuit de aanvullende verzekering geen vergoeding voor vaktherapie

Aon

TABEL

[table “” not found /]

Bovenstaande tabellen en overzichten dienen als indicatie voor de vergoeding via de zorgverzekeraars. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Verzekering-winkel aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele fouten en onjuistheden.

Direct besparen op je zorgverzekering?

widget
Laatst geüpdatet op